Notícies

Notícies

07/05/2011

La jornada tècnica del sumoi dóna un gran impuls per la recuperació d'aquesta varietat autòctona catalana

El prestigiós somellier, Josep Roca, del restaurant el Celler de Can Roca, va concloure que el sumoi és una de les singularitats interessants que “cada país necessita per posicionar-se”. Més d'un centenar d'enòlegs, somellers, productors, distribuïdors i restauradors van participar aquest dijous en la jornada que es va fer a Rodonyà (Alt Camp) i que va ser organitzada per la DO Tarragona, la Cooperativa de Rodonyà, l'Institut Català d'Estudis Agraris i l'INCAVI.

a primera jornada tècnica de la varietat sumoi, que es va celebrar aquest dijous a la Cooperativa de Rodonyà (Alt Camp), va certificar el gran futur que té per davant aquesta varietat que va ser la més plantada al nostre país fins a la primera meitat del sigle XX i que amb el pas del anys va anar desapareixent per ser substituïda per les varietats de raïm més idònies per elaborar cava i altres varietats procedents d'altres indrets del món. Amb tot, des de fa una anys, un petit grup d'enòlegs, cooperatives i cellers, han començat a elaborar diferents vins amb aquesta varietat (blancs, negres, rosats, escumosos i dolços) que estan obtenint un important grau de coneixement tot i la seva minsa producció donat que només hi ha 44 hectàrees.
Per aquest motiu i per impulsar el coneixement de la varietat i mirar d'esbrinar el seu futur en un món cada cop més globalitzat, el Consell Regulador de la DO Tarragona, juntament amb la Cooperativa de Rodonyà, l'Institut Català d'Estudis Agraris i l'Incavi van reunir més d'un centenar d'enòlegs, somellers, restauradors, periodistes especialitzats i distribuïdors, que van analitzar durant tot un dia diversos aspectes sobre aquest raïm i la seva transformació posterior en vi. A més, l'acte va comptar amb un tast dirigit pels somellers Josep Roca, del restaurant El Celler de Can Roca, i de Cèsar Cànovas, de l'espai Monvínic de Barcelona, en el qual nou enòlegs van donar a conèixer una dotzena de vins, pràcticament la totalitat dels elaborats amb sumoi al nostre país.
En la seva intervenció, Josep Roca va fer incidència en la gran importància que avui en dia hi ha en el treball per aconseguir singularitats. “A Catalunya necessitem singularitats”, va afegir Roca, i va posar el sumoi com una d'aquestes varietats autòctones que poden despertar un gran interès a nivell internacional, tot i que també va afegir que es tracta d'uns vins que precisen una educació del consumidor perquè s'aparten de l'estandardització dels gustos que dominen el mercat. Roca, amb la seva habitual poesia per definir els vins, va ser capaç de definir i sorprendre amb les seves explicacions tots els presents en la jornada.
La jornada també va oferir una taula rodona, moderada pel periodista de www.vadevi.cat Joan Nebot, en la qual es va debatre sobre el futur comercial d'aquesta varietat amb la conclusió que amb treball es poden treure vins i fer-los arribar a un públic interessat en conèixer les nostres arrels vitivinícoles.
Des de la DO Tarragona, el seu president Josep Lluís Grogués, es va mostrar orgullós de la tasca que la DO està fent per liderar l'estudi d'aquesta varietat i per l'èxit de la jornada que es va tancar amb un dinar davant del recentment remodelat Castell de Rodonyà, que va ser acompanyat de tots els vins que abans s'havien tastat.
L'acte el va cloure oficialment el director de l'INCAVI Jordi Bort que es va felicitar per l'excel·lent nivell de totes les presentacions. Va afirmar que la jornada serà un punt de partida important i ho va comparar amb una de les pedres que David va llençar a Goliath. Segons Jordi Bort aquests vins “es poden comparar amb orgull amb les varietats més singulars que es fan a tot el món” i va animar a tots els presents a ser “constantment ambaixadors del nostre territori i de la seva riquesa”.
Els vins que es van tastar a Rodonyà estaven elaborats pels cellers 10 sentits, Can Ramon Viticultors del Montgrós, Pardas, Cooperativa de Rodonyà, Abadal, Can Ràfols dels Caus, Bodegas Puiggròs, Jané Ventura, Heretat Mont-rubí i un vi australià elaborat amb sumoi de l'empresa Brown Brothers, a més de diferents vins experimentals elaborats per tècnics de l'Estació Enològica de Reus.